Behandeling rode hond

Rode hond wordt veroorzaakt door het rubella virus. Dat virus zit in de lucht en kan zich daardoor gemakkelijk verspreiden. Ongeveer twee of drie weken na de besmetting, zal de ziekte zich openbaren. Zeven dagen na de besmetting is het al mogelijk om weer andere mensen te besmetten. Zodoende kan rode hond worden overgedragen. Wanneer een kind het virus krijgt en daardoor besmet raakt, is er niet zoveel aan de hand. Rode hond is namelijk een onschuldige ziekte. De ziekte kan wel gevaarlijk zijn voor vrouwen die zwanger zijn. Als de ziekte vroeg in de zwangerschap wordt opgelopen kan het virus erg gevaarlijk zijn voor het kind dat nog niet is geboren. Het kan immers leiden tot afwijkingen. Er bestaat ook een kans dat het ongeboren kind vroegtijdig in de baarmoeder komt te overlijden.

De symptomen herkennen

Wanneer je kind rode hond heeft, zullen er een aantal symptomen aan het licht komen. Voordat de ziekte uitbreekt, zal de patiënt last krijgen van verkoudheid. Daarnaast kunnen de gewrichten pijnlijk aanvoelen en ook een lichte koorts is een van de symptomen. De klieren in de nek en hals kunnen gezwollen zijn en daardoor pijnlijk aanvoelen. Vervolgens zullen er rode vlekjes op de huid ontstaan. Deze vlekjes komen meestal eerst achter de oren en vervolgens zullen de plekjes over het hele lichaam voorkomen. Aan deze symptomen kun je rode hond herkennen.

De behandeling

Er is geen behandeling voor rode hond. Wanneer je op zoek bent naar een rode hond behandeling, zal je deze niet vinden. De ziekte zal na een aantal dagen vanzelf weer verdwijnen. Wanneer je kind rode hond heeft, kan het gewoon buiten spelen en naar school gaan. Andere mensen moet je dan wel even informeren, je weet immers nooit wie er zwanger zijn.

Tegenwoordig is het een normale zaak om kinderen in te enten tegen de ziekte. Ze krijgen het BMR vaccin ingespoten. De eerste vaccinatie biedt een bescherming voor ongeveer 95%. Na een tweede vaccinatie zal je kind volledig tegen de ziekte beschermd zijn. Wanneer het kind dus tweemaal is ingeënt, is er geen kans dat het kind de ziekte krijgt.

Veel ziektes zijn te behandelen met medicijnen, maar voor rode hond zijn er geen medicijnen beschikbaar. De ziekte zal na enige tijd vanzelf weer overgaan. Als een kind zich door rode hond niet lekker voelt, kun je het kind paracetamol geven. Na enige tijd zullen de vlekjes wegtrekken, de paracetamol heeft hier geen invloed op. Het pilletje zal werken tegen de koorts die het kind kan hebben. Ook is het belangrijk dat een kind voldoende drinkt. Mocht een kind rode hond hebben dan is het raadzaam om goed op je kind te letten. Een aantal dagen rust geven kan vaak geen kwaad en zal het kind alleen maar goed doen.

Een kinderziekte met vlekjes