Oorzaak rode hond

Rode hond wordt veroorzaakt door het rubella virus. Dat bevindt zich in de neus en keel van de persoon die besmet is. Het virus kan worden overgedragen door middel van niezen, hoesten en praten. De besmette druppeltjes komen dan in de lucht terecht en kunnen door een ander persoon weer worden opgepikt. Maar het is ook mogelijk dat het virus door middel van persoonlijk contact wordt overgedragen of via indirect contact. Op deze manieren kan er een besmetting met de ziekte ontstaan, de ziekte komt over het algemeen bij kinderen voor.

Rode hond en rubella virus

De oorzaak van rode is dus het rubella virus. Mensen die besmet zijn met deze ziekte kunnen andere mensen ook besmetten, vanaf vijf dagen voordat de bekende rode vlekjes op de huid zullen ontstaan. Wanneer je niet bent ingeënt tegen de ziekte, ben je onbeschermd tegen rode hond. Wanneer een zwangere vrouw rode hond krijgt in het eerste deel van haar zwangerschap, is er een kans dat de baby met afwijkingen wordt geboren. Deze afwijkingen zullen dan met name te zien zijn aan de oren en aan de ogen. Hoe verder de zwangerschap gevorderd is, des te kleiner de kans op complicaties is. Wanneer een zwangere vrouw te maken krijgt met rode hond, zal er direct contact gezocht moeten worden met een arts. Door middel van bloedonderzoek kan er worden vastgesteld of het daadwerkelijk om rode hond gaat en of de vrouw beschermd is. Ze kan dan een injectie krijgen met antistoffen.

Rode hond voorkomen

Rode hond kun je voorkomen door middel van inenting. Je zult dan de oorzaak van rode hond tegengaan. Dit wordt gedaan met de zogenoemde BMR vaccinatie. Jonge kinderen worden ingeënt met deze vaccinatie. Maar het is ook mogelijk om op een latere leeftijd de vaccinatie te krijgen. De ziekte is niet op andere manieren te voorkomen. Iemand die besmet is geraakt met rode hond, zal zich hier eerst niet bewust van zijn. Zodra de symptomen zich voordoen, zoals de vlekjes, wordt duidelijk dat het om rode hond gaat.

Symptomen rode hond

Wanneer je het rubella virus hebt opgelopen, zullen er zich na een aantal weken symptomen voordoen. Zo kun je koorts krijgen en pijn aan je gewrichten. De rode vlekjes zijn het bekendste symptoom en daardoor herkennen de meeste mensen de ziekte. Daarnaast is het gebruikelijk dat je een loopneus krijgt en een beetje verkouden raakt. Ook kan het zijn dat je hoofdpijn hebt.

Een kinderziekte met vlekjes