Symptomen rode hond

Rode hond is een milde ziekte die enkele dagen duurt en vaak bij kinderen voor komt. Het leidt zelden tot complicaties. Wanneer vrouwen tijdens hun zwangerschap rode hond krijgen, kan dit wel ernstige gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Rode hond wordt veroorzaakt door het rubella virus en wordt overgedragen door persoonlijk contact. Maar het kan ook worden overgedragen door middel van speeksel. Ook is het mogelijk om de ziekte ‘door te geven’ via bijvoorbeeld speelgoed of bestek.

De symptomen

De symptomen van rode hond zijn vaak erg mild, dat wil zeggen dat ze maar moeilijk worden opgemerkt. Dit is vaak bij kinderen het geval. De symptomen van rode hond lijken dan erg veel op verschijnselen van verkoudheid. De helft van de mensen heeft nergens last van. Wanneer er toch symptomen aan het licht komen, duren ze ongeveer drie dagen. Je kunt symptomen als lichte koorts en hoofdpijn krijgen. Ook is het mogelijk dat je ogen ontstoken raken, ze krijgen een rode kleur. Daarnaast is een verstopte neus gebruikelijk bij rode hond. De rode vlekjes op je lichaam is het symptoom dat direct aangeeft dat het om rode hond gaat. Ook is het mogelijk dat je te maken krijgt met pijn in de gewrichten. Vooral oudere meisjes en jonge vrouwen krijgen hiermee te maken. Opgezette lymfeklieren achter het oor en in je nek kunnen ook voorkomen. Wanneer je denkt dat je te maken hebt met de symptomen van rode hond, dan kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen.

De oorzaak

Rode hond is een besmettelijke ziekte waarbij je allemaal vlekjes op je huid zult krijgen. De ziekte wordt, zoals gezegd, veroorzaakt door het rubella virus. Dit virus kan op meerdere manieren worden verspreid. Een persoon die het rode hond virus heeft opgelopen, zal gemiddeld zeven andere mensen besmetten met het virus. Wanneer iemand is besmet geraakt met het virus, zal het ongeveer twee tot drie weken duren voordat de ziekte zich zal gaan uiten.

Rode hond herkennen

Het is niet eenvoudig om rode hond symptomen te herkennen. In het begin zijn de symptomen vaak helemaal niet merkbaar. Vaak zal je een verkoudheidje krijgen en je zult dan wellicht denken dat je grieperig bent. Daarom is het lastig om in het begin de ziekte te onderscheiden. Maar wanneer de eerste vlekjes van de ziekte zich voor zullen doen, zal het duidelijk worden dat het om rode hond gaat. Aan de hand van de vlekjes kun je de ziekte herkennen. Ook de opgezette klieren kunnen tot herkenning leiden. Wanneer er symptomen in combinatie voorkomen, gaat het vaak om rode hond. Als je hier niet zeker van bent, kun je een arts raadplegen. Een arts kan dan uitsluitsel geven of het daadwerkelijk om rode hond gaat.

Een kinderziekte met vlekjes